Opinion

”Gärna mer dataforskning – men inte i nytt institut”

Leif Ljungqvist, divisionschef RISE ICT (Swedish ICT) och Pia Sandvik, vd RISE.

DEBATT. Vi måste dramatiskt öka mängden tillgängliga experter inom data science, speciellt inom maskininlärning och ai. Näringsministern måste fokusera på utmaningarna – inte på nya organisationer, skriver Pia Sandvik och Leif Ljungqvist, Rise.

I Ny Teknik kunde vi förra veckan läsa att näringsminister Mikael Damberg är positiv till att skapa ett nytt datainstitut. Detta för att Sverige bättre ska kunna möta digitaliseringen – det globala paradigmskifte som förändrar förutsättningarna för näringsliv och samhälle. Artikeln i Ny Teknik var en uppföljning på en DI-krönika av Börje Ekholm, före detta vd på Investor, som efterlyste en nationell datasatsning i likhet med regeringens satsning på svensk life science.

Vi instämmer med Damberg och Ekholm om att även om det i Sverige finns både bred och djup kompetens inom dataforskning och datadriven innovation saknas den kritiska massan. Vi välkomnar därför varmt en rejäl nationell satsning på ett kunskapscenter för datahantering och vi ser den till och med som en nödvändighet för att kunna förverkliga nyindustrialiseringsstrategin.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här