Opinion

”Fortsätt stänga av apparaterna”

Enligt kampanjen framstår det som om standby-funktionen är helt onödig och att det bara behövs ”på” och ”av” på alla apparater. Varför finns det då standby-funktion? Det vore ju billigare för tillverkarna att helt enkelt ta bort den, skriver civilingenjören Lars Svensson. Foto: Jörgen Appelgren
Anita Aspegren
Carlos Lopes

DEBATT. Stränga krav från EU har kraftigt minskat elanvändningen i standby. Men, det finns fortfarande anledning att stänga av apparaterna, skriver Anita Aspegren och Carlos Lopes på Energimyndigheten, apropå kritiken mot Eons reklamkampanj ”goodbye standby”.

I Ny Teknik pågår en debatt om hur mycket apparaters standbyläge står för i hushållens energianvändning och om det finns anledning att stänga av apparaterna helt. Eftersom debattörerna refererar till statistik i Eons reklamkampanj som Energimyndigheten ansvarar för, vill vi gärna ge vår bild av hur teknikutveckling, beteende och nya lagar kan samverka och förändra elanvändningen i Europa.

Det är viktigt att även företag kommunicerar energieffektivisering och energibesparing med sina kunder. Vi ser gärna fler som visar att när många bryter slöseriet som sker i onödan, är det en vinn-vinnsituation. Sverige minskar sin elanvändning och folk får billigare elräkning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här