Opinion

”Försvaret blåser Sverige på vindkraften”

Bilden är ett montage. Foto: Colourbox
Staffan Engström, Ägir konsult
Gunnar Fredriksson, vice vd Svensk Vindenergi

DEBATT. Det svenska försvaret ska försvara landet som det är, inte ett Sverige utan vindkraftverk från förr. Därför finns det starka betänkligheter mot att försvaret ska få diktera villkoren för utbyggnaden av vindkraft, skriver Gunnar Fredrikson, Svensk Vindenergi och Staffan Engström, konsult.

Under förra året bestämde försvaret att motsätta sig utbyggnad av vindkraftverk i anslutning till de tio flygfält som försvaret fortfarande använder, en yta som sammanlagt motsvarar Danmark. Sedan den första häpnaden lagt sig beslöt regeringen att låta Försvarets forskningsinstitut, FOI, utreda hur det kan komma sig att det behövs så stora vindkraftsfria områden i Sverige, när våra grannländer tycks kunna försvara sig ändå.

FOI har nu kommit med sin rapport, och bekräftar att de svenska stoppområdena inte har någon motsvarighet i våra grannländer, men lyckas inte leverera någon förklaring till varför det är så. FOI konstaterar att flygsäkerheten klaras med hinderfria områden omkring flygplatserna enligt de internationella ICAO-reglerna. Det svenska försvarets ”Regler för militär luftfart”, RML, överensstämmer i stort med dessa. Det innebär att omkring 200 kvadratkilometer går bort för varje större flygplats, civil som militär. Detta har vi inga invändningar emot.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här