Opinion

”Forsmarks berggrund inget säkert slutförvar”

1:a ordningens skjuvzoner och höjnings-, sänknings-, och jordskalvszoner zoner från [3]. Mörkgrå – Nordamerikanska litosfärplattan, ljusgrå – Eurasiska litosfärplattan. Gränsen mellan dessa är den Mittatlantiska spridningszonen. De skjuvzoner som segmenterar litosfären i Skandiavien: 1 – den sydligaste 1:a ordningens skjuvzon, 2 Singözonen, 3 – 1:a ordningens skjuvzon i norra Sverige.
Singö 1:a ordningens skjuvzon i NO Uppland från [4]. N – norra, S – södra begränsningen av Singözonen. 1 - Forsmarks kärnkraftverk, 2 - lager för lågaktivt avfall, 3 - förslag till lager för högaktivt avfall. J - Jotninsk sandstensgraben, F -  Forsmarkszonen med forsmarkslinsen (grå), >200 m Ålandslandsdjupet där det är över 200 m djupt.
Forsmarkszonen och Forsmarkslinsen i topografiska kartan från [3]. Röda taggar anger sänkt block. Siffror anger ungefärlig sänkning i meter.

DEBATT. Kärnavfallslagret är planerat att ligga i en mer än femtio mil lång deformationszon som antas vara inaktiv. Här ligger också Forsmarks kärnkraftverk och lagret för lågaktivt avfall. Lagret för högaktivt avfall bör placeras på en säkrare plats, utformas på ett annat sätt så att avfallet kan återtas när man har kommit till insikt om bättre förvaringsmetoder, det anser Herbert Henkel.

Hela kärnavfallslagret är planerat att ligga i en ”tektonisk lins” i Singözonen, som sträcker sig från Ålandshav till fjällen i Jämtland, en deformationszon som är mer än 500 kilometer lång och ca 20 kilometer bred. I zonen ligger också Forsmarks kärnkraftverk och lagret för lågaktivt avfall.

Olle Olsson på SKB uttalar i Dagens Nyheter den 8 mars 2011: ”Vi kan inte veta vad människor kommer att göra i framtiden – däremot kan vi veta ganska väl vad som kommer att hända i berget. För vad hände för 100 000 år sedan nere i berget i Östhammar? Ingenting. Berget är 1,8 miljarder år gammalt och på 500 meters djup, där det inkapslade radioaktiva avfallet skall lagras, har det inte hänt så mycket de senaste 100 000 åren eller ens under den senaste årmiljarden”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här