Opinion

”Förnybart gör Europa oberoende av rysk gas”

Isabella Lövin, förstanamn på Miljöpartiets lista till Europaparlamentet.
Peter Eriksson, andranamn på Miljöpartiets lista till Europaparlamentet.

DEBATT. Krisen i Ukraina blottar EUs ohållbara beroende av rysk energi. Men med 100 % förnybar energi kan vi få ett oberoende energisystem och samtidigt öppna för export av smart teknik, skriver miljöpartisterna Isabella Lövin och Peter Eriksson.

Den politiska utvecklingen i Ukraina har satt strålkastarljuset på EU:s ohållbara energiförsörjning. Ungefär 65 procent av den energi som används inom unionen kommer från andra länder. Det betyder i princip att två av tre glödlampor, bilar, tvättmaskiner och industrier i EU drivs av energi som importeras. Det senaste årtiondet har beroendet ökat kraftigt och ökningen kommer att fortsätta med EU:s nuvarande energipolitik.

Ett sådant extremt beroende skapar naturligtvis problem. Importen består helt av fossila bränslen samt uran till kärnkraftverken och hela unionens ekonomi blir känslig för utvecklingen i andra länder. Priserna på råvaror kan öka snabbt och med kort varsel, politiska konflikter kan medföra minskade eller helt strypta leveranser och störningar i den internationella handeln kan uppstå av en mängd orsaker: krig, naturkatastrofer eller tekniska missöden.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här