Opinion

”Fel fel fel - Iter är det bästa alternativet”

En grupp svenska fusionsforskare går till angrepp mot Ny Tekniks publicering av en artikel om fusionsreaktorn Iter. Foto: JET Joint Undertaking, Faksimil Ny Teknik
Iter – internationellt forskningsprojekt i megastorlek Foto: Iter

DEBATT. Ny Tekniks artikel om fusionsreaktorn Iter är oprofessionell och vilseledande, skriver en grupp svenska fusionsforskare. De försvarar projektet och förklarar att betydelsen av forskningen för mänskligheten kommer att vara enorm.

Det är absolut nödvändigt att människan under de närmast kommande årtiondena finner hållbara, klimat- och miljömässigt acceptabla metoder för energiproduktionen, så att de fossila bränslena kan fasas ut. Tveklöst krävs stora ansträngningar med att utveckla ny teknik, både för effektivisering och för att hitta klokare sätt att producera energi. Alla framkomliga vägar bör prövas sakligt och vi kommer säkerligen att behöva ta en kombination av många olika energikällor i anspråk. Varje energislag har starka sidor såväl som nackdelar.

I Ny Teknik diskuteras den 4 april forskningsanläggningen Iter och den internationella fusionsforskningen. Janne Wallenius, forskare på KTH inom kärnkraftsområdet, ges av oklar anledning utrymme att på ett oprofessionellt manér kommentera fusionsområdet. Vi ser oss nödsakade att kommentera artiklarna eftersom de dessvärre vilseleder allmänheten, innehåller flera sakfel och dessutom är tveksamma ur ett forskningsmetodologiskt perspektiv.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här