Opinion

Falkvinge: Bitcoin låter oss sköta jobbet själva

Pengarna ligger fysiskt på din egen dator i form av kryptonycklar som bitcoinnätverket vet har ett värde, skriver Rick Falkvinge. Foto: Colourbox

DEBATT. ”En teknik som kommer att sopa mattan med hela bankindustrin och göra den onödig nästan över en natt.” Med den alternativa kryptovalutan Bitcoin kan vi sköta transaktionerna själva, när vi vill och utan dyra mellanhänder, enligt Rick Falkvinge.

Först drabbades postverkets distributionsmonopol av nätet när folk upptäckte att de inte behövde köpa frimärken längre. Därefter blev upphovsrättsindustrins distributionsmonopol helt överkört. Som tredje och relativt nyblivet offer hittar vi den gamla centraliserade journalistiken med sin kontrollerade nyhetsdistribution. Som fjärde och blivande offer står en informationsdistribution som ingen tänkt på i termer av information: samhällets pengar.

Vi använder visserligen kontanter friskt och ledigt i dagligt bruk, men det mesta av vår pengahantering sker på andra sätt än via sedlar och mynt. Vid en stunds reflektion är det ett underverk att det faktiskt finns en industri som kan ta 500-600 kronor om året för att hålla en siffra - vår kontoställning - i en vanlig databas åt oss, och att kunna skicka och ta emot något dussin meddelanden i månaden med tillhörande belopp. Hur kan det vara möjligt att man fortfarande behöver betala för en så banalt enkel informationstjänst?

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här