Opinion

Energieffektiviseringen går i snigelfart

Enligt Energieffektiviseringsutredningen från 2008 är den totala energisparpotentialen i fastighetssektorn 38,1 TWh, för industrin handlar det om 12,8 TWh. Det är svindlande tal och motsvarar tiotals miljarder kronor i onödiga kostnader, varje år.  Foto: Scanpix
Peter Johansson, verkställande direktör, Schneider Electric Buildings Sweden AB
Lars J Nilsson, professor i miljö och energisystem, Lunds universitet

DEBATT. Det räcker inte att släcka lampan en timme under ”Earth hour”. Takten på energisparandet går i snigelfart och nu måste det ställas krav även vid renoveringar av gamla fastigheter. Det finns 38 TWh att spara i Sveriges fastigheter, skriver Peter Johansson, VD Schneider Electric Buildings Sweden AB, och Lars J Nilsson, professor i miljö och energisystem, Lunds universitet.

Privata och offentliga fastighetsägare spelar en mycket viktig roll för att Sverige ska kunna minska sin energianvändning. Men det förutsätter också att energieffektiviseringsfrågorna flyttas högre upp på näringsdepartementets agenda. Annars blir det mycket svårt att nå de långsiktiga klimatmålen. 

Det finns många goda exempel på fastighetsbolag som arbetar aktivt med att spara energi, men sett till hela landet går utvecklingen i snigelfart. Det finns flera förklaringar till det. Dagens energipolitiska debatt kretsar kring kärnkraften och alternativa energikällor, inte om vad vi faktiskt kan spara. Staten ställer heller inga krav på energisparande i äldre fastigheter som renoveras utan bara på nybyggen som utgör en mycket liten del av fastighetsbeståndet. Det är synd. För att minska energislöseriet i fastighetssektorn krävs en mer aktiv politik och betydligt fler insatser.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här