Opinion

”En myt att vi är bra på it”

Björn Ivroth, koncernchef Evry

DEBATT. Fler chefer måste öka sin digitala kompetens annars kommer vi att halka efter i den globala digitaliseringen. Brist på digital kompetens hotar vårt välstånd, skriver Björn Ivroth på Evry.

Från toppmötet i Davos kom rapporter om att svenska företag inte ligger så långt fram digitalt som vi tror. Det råder brist på digital kompetens i både privat och offentlig sektor i Sverige och hela Skandinavien. Det räcker inte längre att vara bra på Excel och sociala medier. I förlängningen utgör bristen på digital kompetens ett hot mot vårt välstånd.

Visst har vi några starka nordiska exempel inom digitala verksamheter som Spotify, Skype eller Klarna, men brist på digital kompetens hos chefer i både privat och offentlig sektor gör att Sverige snarare ligger efter. Framförallt saknas kunskap som krävs för att utnyttja digitalisering till att skapa bättre tjänster, kundupplevelse och därigenom ökad konkurrenskraft. I förlängningen utgör denna brist ett hot mot hela den samhällsekonomiska utvecklingen – och därmed också mot vårt välstånd.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här