Opinion

”Elon Musk har fel – ai och robotar gör oss inte arbetslösa”

Per Roman, grundare GP Bullhound. Har arbetat med finansiering och utveckling av teknikbolag som Spotify, Klarna och King.

DEBATT. Varning för teknikpessimister som tror att robotarna ska göra oss arbetslösa. Länge leve evolutionen, skriver Per Roman, på investmentbanken GP Bullhound.

Det dyker upp allt fler artiklar och förståsigpåare som förutspår att utvecklingen av artificiell intelligens, ai, och robotar kommer att göra en stor del av världens befolkning arbetslösa. Tankegångarna har fått ytterligare spridning genom att tungviktare som exempelvis Elon Musk upprepat budskapet gång på gång.

Men detta känns inte rimligt. Idéerna leder oss fel och är helt befriade från historiska erfarenheter och insikter. Redan i samband med den industriella revolutionen fanns gott om vetenskapsmän och tänkare som förutspådde att maskiner skulle ersätta mänskligt arbete – och de hade fel.

Visst kommer arbetsuppgifter att förändras och en del yrken helt försvinna under de kommande åren, vilket är tungt för den som drabbas. Men med förändringen skapas nya arbetsmöjligheter och arbetstillfällen som nästa generation kan ta sig an.

Det är av naturen svårt att förutspå vilka dessa nya arbetsuppgifter kommer att bli, men det finns gott om utmaningar för mänskligheten att ta tag i och fler kommer att uppstå, både på jorden och längre fram även på andra planeter.

Ai och robotar kommer att kunna lösa viktiga problem och bli ett allt viktigare hjälpmedel i våra nya arbeten. De kan dock inte ensamma vara drivande av nästa fas av utveckling och kreativitet. Som art är människans stora styrka förmågan att anpassa sig till förändrade förutsättningar, det är också då innovation uppstår. När vissa av dagens yrken ersätts av maskiner får vi möjlighet att ägna oss åt annat.

I dag har fler människor än någonsin ett arbete, dessutom är arbetena intressantare och ger bättre betalt – detta stämmer hur man än mäter. Det finns utmaningar som rör miljön, tillgången till energi, en växande befolkning och ökade sociala spänningar. För samtliga områden behövs lösningar byggda på mänsklig initiativförmåga och skapandekraft.

Experterna kan fortsätta skrika att jobben försvinner, men de missar helt att detta bara betyder att vi kommer jobba med andra saker.

En studie i Monthly Labour Review av forskarna Wyatt och Hecher från 2006 visar att antalet lantarbetare i USA minskade från 24 procent av arbetskraften till mindre än 1 procent mellan 1910 och 2000. Andra kroppsarbetare minskade från 10 till 3 procent. Samtidigt ökade tekniska yrken från 4 till 24 procent, lärare från 2 till 4 procent och sjukvårdsanställda från 1 till 7 procent. Ingenjörer fanns det nästan inga alls 1910 medan de 2000 stod för 5 procent av arbetsstyrkan. Som jämförelse visar siffror från Ekonomifakta att antalet yrkesverksamma (lantarbetare och bönder) i jordbruket i Sverige minskade från 75 procent av arbetsstyrkan 1850 till 3 procent 2000.

Alla siffror berättar en historia om förbättrade livsvillkor från hårt kroppsarbete till behagligare skrivbordsyrken. Min övertygelse är att den industriella revolutionen frälste oss från beroendet av väldigt slitsamma arbetsuppgifter. Den digitala revolutionen kommer under de kommande trettio åren ta bort tvånget att sitta på ett kontor under bestämda tider i allt dyrare och mer överbefolkade metropoler. I stället kommer friare yrkesformer innebära att arbete sker från andra platser och andra tider och troligen också med olika längd på arbetstiden beroende på vilken typ av balans du söker i livet.

Länge leve evolutionen. Eftersom vi människor inte är starka, snabba, tåliga eller nöjda kommer vi att vara beroende av våra hjärnor för att utveckla nya innovationer, ny teknik och därigenom välstånd, lycka och hållbarhet. Den nyfikenhet och kreativitet som är den drivande kraften är en viktig del av människans förhållningssätt till sin situation. Att tänka bort den eller förhindra den låter sig helt enkelt inte göras. Därför är det viktigt att vi gemensamt ser till att använda framstegen positivt och är vaksamma mot missbruk.

Så tacka ai och robotar i stället. Tack vare tekniken kommer våra barn få ett roligare och friare arbetsliv. Jag önskar dock att mänsklighetens strävan mot något bättre och den ständigt föränderliga bilden av vår verklighet skulle göra större avtryck i mina barns läroböcker i historia.

Per Roman, grundare GP Bullhound. Har arbetat med finansiering och utveckling av teknikbolag som Spotify, Klarna och King.