Opinion

Elforsks vd: Nu går vi vidare med forskning om LENR

Magnus Olofsson, vd Elforsk.

DEBATT. Vi vet inte om resultaten från de senaste försöken med energikatalysatorn kan upprepas och förklaras. Men vi satsar nu på att få svar och tar initiativ till en svensk forskningssatsning, skriver Magnus Olofsson, vd Elforsk.

Igår tillkännagavs häpnadsväckande resultat från en månadslång mätserie på en så kallad energikatalysator. Rapporten är skriven av forskare från Uppsala universitet, KTH och Bolognas universitet. Den beskriver en värmeutveckling som inte kan förklaras av kemiska reaktioner. Tydliga isotopförändringar i det analyserade bränslet indikerar istället att det rör sig om kärnreaktioner vid låga temperaturer. Det ger vid handen att vi kan stå inför ett nytt sätt att utvinna kärnenergi. Troligen utan joniserande strålning och radioaktivt avfall. Upptäckten skulle på sikt kunna få mycket stor betydelse för världens energiförsörjning.

Den centrala delen av reaktorn är smal och två decimeter lång. Vid försöken kördes reaktorn vid en temperatur upp till ca 1 400 grader Celsius. Netto utvecklades 1 500 kilowattimmar energi som värme. Den avgivna värmeenergin var tre till fyra gånger större än den tillförda elenergin. Detta med ca ett gram bränsle bestående av väteladdat nickel med tillsatser i pulverform.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här