Opinion

”Elexport är en bra affär för Sverige”

Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi Foto: Baldur Bragason
Mattias Wondollek, analytiker Svensk Vindenergi

DEBATT. Sverige skulle tjäna på att bli en stor producent och nettoexportör av el. Stor utbyggnad av förnybar elproduktion i kombination med fler utlandsförbindelser ger störst samhällsekonomisk nytta enligt en ny rapport från Sweco. Sverige bör därför fastställa ett nytt ambitiöst mål för förnybar elproduktion till 2030 och samtidigt satsa på ökad exportkapacitet till kontinenten, skriver Svensk Vindenergi.

I början av 2015 förväntas den nya energikommissionen påbörja sitt arbete med blocköverskridande samtal som ska leda till långsiktiga spelregler för framtidens energiförsörjning. De flesta partiet vill se en förlängning av elcertifikatsystemet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill dessutom införa ett nytt mål om 55 TWh år 2030. Detta ligger väl i linje med Centerpartiets förslag om att höja nivån så att elproduktionen bidrar till partiets mål om 70 procent förnybar energi till år 2030. Målnivån kan jämföras med att det nuvarande svenska målet för förnybar elproduktion är 25 TWh till 2020, där vi till och med tredje kvartalet har byggt ut cirka 19 TWh.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här