Opinion

”Diskussionen om baskraft måste vidgas”

Att enbart ropa på nya baskraftverk leder diskussionen fel, anser Annika Helker Lundström, Vd Svensk Vindenergi, Gustav Melin, Vd Svebio, Lars Andrén, Ordförande Svensk Solenergi och Hans Nilsson, Ordförande Energieffektiviseringsföretagen. Foto: TT

DEBATT. Det finns andra vägar att skapa en pålitlig och flexibel elförsörjning än genom nya baskraftverk, skriver Annika Helker Lundström, Vd Svensk Vindenergi, Gustav Melin, Vd Svebio, Lars Andrén, Ordförande Svensk Solenergi och Hans Nilsson, Ordförande Energieffektiviseringsföretagen.

På senare tid har det blossat upp en debatt om behovet av ny ”baskraft”. Bakgrunden är att de äldsta reaktorerna inom de närmaste åren kommer att falla för åldersstrecket, och det finns en oro att det kan bli effektbrist kalla vinterdagar om inte ny stabil elproduktion kommer in i systemet. Behövs det nya stora kraftverk för att ersätta de avvecklade reaktorerna, eller finns det andra lösningar? Vi är övertygade om att det finns andra vägar att skapa en pålitlig och flexibel elförsörjning, som garanterar kunderna i industrin och hushållen el till rimliga priser när den behövs – och som dessutom bygger helt på förnybara kraftslag.

Att enbart ropa på nya baskraftverk leder diskussionen fel. Nya stora kraftverk och nya infrastrukturprojekt, som nya kärnkraftsreaktorer och naturgasledningar, har långa ledtider och kommer med dagens marknadsmodell att bli mycket svårt att finansiera utan statliga subventioner.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här