Opinion

”Det krävs krafttag för att stärka cybersäkerheten i samhället”

Richard Oehme, chef för verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

DEBATT. I takt med digitaliseringen av samhället ökar sårbarheten. Hackare, solstormar eller gnagande ekorrar; ansvaret för säkerheten ligger hos ledningen för verksamheten och om den brister kan det bli dryga böter och skadestånd, skriver Richard Oehme, chef för cybersäkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vi är inne i den fjärde industriella revolutionen med automatiserad produktion och robotisering, självgående fordon, 3d-skrivare, smarta algoritmer och artificiell intelligens. Drivkraften till utvecklingen baseras på digitaliseringens alla möjligheter, och förändringen är fundamental och påverkar hela samhället. Mitt i allt detta införs snart EU:s nya dataskyddsförordning med långtgående krav på skydd och där höga böter samt skadestånd kan utdömas.

Det högteknologiska samhället är till mycket stor del beroende av fungerande it-infrastruktur, av telekommunikation och elkraft för att samhället ska fungera. Om kritiska system och verksamheter slås ut helt eller delvis under en längre period innebär det stora konsekvenser för de drabbade.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här