Opinion

"Det är slentrianen vi vill åt"

Enligt kampanjen framstår det som om standby-funktionen är helt onödig och att det bara behövs ”på” och ”av” på alla apparater. Varför finns det då standby-funktion? Det vore ju billigare för tillverkarna att helt enkelt ta bort den, skriver civilingenjören Lars Svensson. Foto: Jörgen Appelgren
Mikael Petrovic

DEBATT. El ska användas där den gör störst nytta! Lika viktigt som korrekta räkneexempel är att kampanjen förmår väcka engagemang”, svarar Mikael Petrovic på kritiken mot överdrivna uppgifter i Eons kampanj ”Goodbye Standby”.

I ett debattinlägg av Lars Svensson i Ny Teknik hävdar han att siffrorna i Eons uppmärksammade kampanj för energieffektivisering, ”Goodbye standby” är kraftigt överdrivna.

Eons syfte med kampanjen är att gör människor observanta på en form av elanvändning som många inte tänker på, elen som går till elapparaters standby-funktion. Med den energisituation vi alla står inför är det angeläget att skapa medvetenhet, att se över var och hur var och en använder sin elenergi. Till detta vill vi bidra. Det är för övrigt ett övergripande, och av EU fastslaget miljömål, att vi ska minska energianvändningen med 20 procent till år 2020.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här