Opinion

Datahallen kan bli Sveriges nya exportsuccé

Facebook bygger det största datacentret i sitt slag i Europa - i Luleå. Det kommer att bestå av tre serverhallar om 28 000 kvadratmeter vardera. Illustration: Facebook
Peder Bank

DEBATT. Ge datahallarna samma rabatt på elpriset som industrin har. Vårt kalla klimat kan locka fler än Facebook att placera sina serverhallar här. "Datahallen kan bli en ny svensk exportsuccé" spår Peder Bank.

Facebooks val att bygga ett datacenter i Luleå är mycket strategiskt, och en viktig markering från regeringen att man skjuter till pengar för att möjliggöra etableringen. Värdet av att ett så starkt varumärke etablerar sitt första datacenter utanför USA i Luleå, är förstås enormt för Luleå och för hela Sverige och torde bana väg för fler framtida etableringar i landet.

Men det finns ett hinder; de svenska elpriserna. Vi behöver därför få till en diskussion i Sverige kring hur vi kan underlätta för framtidsbranscher inom det digitala området och hur etableringar av till exempel datacenter kan underlättas. Industrin har länge erbjudits lägre elskatter för ökad konkurrenskraft, så varför inte göra samma sak för datahallarna?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här