Opinion

”Byggbranschen måste ta ansvar för byggskandaler”

Ett hus i området i Svedala där ägaren själv bekostar pågående byte av fasadbeklädnad. Myresjöhus agerade vårdslöst när företaget använde så kallade enstegstätade fasader i Svedala, anser Högsta domstolen. Tvisten handlar om 34 villor i Svedala nära Malmö som omkring 2000 byggdes med så kallade enstegstätade fasader och relativt snart fick betydande fuktskador. Foto: Drago Prvulovic / TT
Ulf Stenberg, chefsjurist, Villaägarna Foto: Villaägarna

DEBATT. Byggbranschen vill lyfta ansvaret för byggfel över på konsumenterna. De borde sluta klaga på Högsta Domstolen och inrätta sig efter deras kloka beslut. Domarna gynnar byggföretag som konkurrerar med kvalitet och friska hus, skriver Ulf Stenberg, chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund.

Högsta Domstolen har i två färska domar fastställt att enstegstätade fasader är en felaktig konstruktion samt att Myresjöhus har orsakat fukt- och mögelskadorna genom vårdslöshet. Det öppnar för skadestånd för husköparna. Myresjöhus hade inte tillräckligt väl försäkrat sig om att konstruktionen var lämplig.

De nya domarna är en enorm framgång för konsumenter och villaägare, men byggbranschen vill nu ha lagändringar. Byggbranschen vill helt enkelt att byggbolagens ansvar för byggfel, när det inte har säkerställts ordentligt att en byggmetod fungerar, lyfts över på konsumenterna.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här