Opinion

”Bygg ut vattenkraften i stället”

Det finns flera storskaliga satsningar på vindkraft och det går att använda olika tekniska lösningar i vindkraftverk. De effektivaste är dock så kallade direktdrivna turbiner som inte behöver underhållskrävande växellådor och är flera ton lättare än konventionella designer. Foto: Scanpix

DEBATT. Ställ särintressenas argument för fiskar och fiskare mot de uppenbara fördelarna med utbyggd vattenkraft. Så kan vi sluta diskutera nackdelar med vind- och kärnkraft, skriver Sven Sjösted.

Det förs en diskussion i vårt land om huvudsakligen vind- respektive kärnkraft. Båda förknippade med problem i olika former. Trots att den är väl fungerande och sedan länge beprövad finns vattenkraften överhuvudtaget inte med i debatten.

Vi har såväl små vattendrag som stora älvar, dåligt eller inte alls utnyttjade för elproduktion. Jag anser att vattenkraft är den mest miljövänliga, minst skadliga respektive mest ofarliga elproduktionsteknik som finns möjligtvis med undantag för solcellsteknik. Denna hanteras dock i en helt annan skala.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här