Opinion

Bygg mer – skyll inte på reglerna

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

LEDARE. Bostadsbristen har börjat sjuda som en av de heta frågorna inför valet i höst. Debatten har tagit fart senaste veckorna, och nu är det företagare och andra representanter från näringslivet som målar upp svårigheterna att få tag i bostäder som ett allvarligt hot mot tillväxt och utveckling.

Publicerad

Snabbväxande teknikföretag som Spotify och Dice vittnar om hur svårt de har att rekrytera de bästa förmågorna, när deras boende inte kan lösas. Och tidigare i år skrev Stockholms Handelskammares vd, Maria Rankka, en debattartikel i Ny Teknik om att Stockholm är en av få huvudstäder i Europa där företagen inte kan anställa på grund av bostadssituationen. Hennes förslag till lösning är att avskaffa hyresregleringarna så att företagen får tillgång till många små lägenheter för sina anställda.

Ofta är det just regelkrånglet – som ju i en del fall finns till för att hålla hyrorna nere – som pekas ut som en bromskloss för byggandet. I andra fall är det den kommunala planprocessen som behöver förenklas, anser i alla fall bostadsminister Stefan Attefall. Men är det så säkert att reglerna är huvudproblemet?

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här