Opinion

”Bränn däcken istället”

Mehdi Nodehi
De hus som hittills byggts av bildäck - som fylls med jord och sand, aluminiumburkar, bortkastade glasflaskor, plåtdelar, stenar och lera - är av helt olika fason. Inget är det andra likt.
De flesta husen finns i katastrofdrabbade områden i utvecklingsländer som saknar fungerande el och avlopp liksom färskvatten.
Tomater, bananer, meloner, svampar och kryddor tillhör det som brukar odlas i växthusen.
Vatten från regn och snö tas om hand och renas eller går till dusch eller toalettspolning, alternativt till bevattning av det inbyggda eller det utanför liggande växthuset.
Michael Reynolds originella hus har byggts i flera amerikanska delstater, i Kanada, på Haiti, Jamaica, i Sierra Leone, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Norge.

DEBATT. Visst, man ska ta hand om avfall på bästa möjliga sätt men att bygga med material som innehåller, eller riskerar att innehålla farliga ämnen är ett stort risktagande både för hälsan och för miljön, skriver IVL i en slutreplik.

Vi är överens om att det är viktigt att utnyttja ett avfall på ett från miljö-, hälso- och resurssynpunkt bästa sätt. Precis som Nodehi skriver så har IVL Svenska Miljöinstitutet gett ut en rapport som visar på fördelarna med att återvinna bildäck ur ett klimat- och energiperspektiv. I rapporten är två av de återvinningsmetoder som föreslås, användning som bränsle, alltså precis vad vi förespråkar.

När det gäller övriga användningsområden som nämns i rapporten, handlar de samtliga om användning utomhus. Det är viktigt att här skilja på utomhus- och inomhusanvändning, inte minst för att de flesta av oss tillbringar upp till 90 procent av vår tid inomhus. Vi måste också skilja på klimatpåverkan och påverkan på människors hälsa - dessa effekter är inte jämförbara.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här