Opinion

”Biomaterial med integrerad elektronik är framtiden”

Debattredaktör Cecilia Laurén. Foto: Fredrik Stehn

DEBATT. Vi kommer att ha en helt ny industriell verklighet om tio till femton år. De som agerar nu blir vinnare, andra kan snabbt vara borta, skriver Nils Lindstrand och Mikael Hedlund, som bland annat tycker att staten ska göra storskaliga beställningar av innovativ teknik.

Svensk industri står inför en omställning till allt mer biobaserat material. Till stor del kommer det att handla om högteknologiska material baserade på avancerad kemisk, mekanisk och biologisk teknik. Nanoteknik är bara ett av många exempel. Vi kommer att se material med hög styrka och skräddarsydda egenskaper, till exempel biobaserad kolfiber, nanocellulosa modifierad för olika egenskaper samt supertäta material av hemicellulosa. Fibermaterial kan även fås att reagera på elektriska eller optiska impulser, vilket bland annat kan ge oss självöppnande förpackningar.

På senare år har energiproduktion av bioråvaror gynnats av staten, och på goda grunder. Nu menar vi att politiker tillsammans med forskare och industri måste se över den totala användningen av biobaserade råvaror. Och det är dags att ge designern ett större ansvar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här