Opinion

Bildt: Startupbolagen behöver invandrarna

Utrikesminister Carl Bildt. Foto: TT
Borgarrådet Ulla Hamilton. Foto: TT
Gruppledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

DEBATT. Stockholm har blivit ett av världens främsta IT-kluster. Och det är med hjälp av internationellt konkurrenskraftiga utbildningar och arbetskraftsinvandring av dataspecialister vi kommit hit. Öppenhet, internationalism och mångfald är vägen framåt, skriver Carl Bildt, Anna Kinberg Batra och Ulla Hamilton

I dagarna samlas entreprenörer, utvecklare, och investerare till Stockholm Tech Fest – ett stormöte för Sveriges start-up community. Sverige är just nu en av de hetaste start-upländerna i världen. Från redan världskända företag som Spotify och Skype till yngre snabbväxande företag som iZettle, Wrapp och Klarna. Vi har många framgångsrika IT-företag i förhållande till vår storlek.

Sveriges framgång som IT-nation har många orsaker. Det har byggts upp en kritisk massa av entreprenörer, utvecklare, och programmerare som grundar sig på internationellt konkurrenskraftiga utbildningar från exempelvis KTH, Chalmers, Lunds universitet och Uppsala universitet. Det finns investeringsvilliga och kapitalstarka investerare. Samtidigt präglas vår stabila ekonomi av ordning och reda, vilket skapar ett gynnsamt investeringsklimat.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här