Opinion

”Avvisning av anhörig skrämmer toppforskare”

Hur har utbildningsminister Jan Björklund tänkt sig att toppforskare ska våga sig hit, frågar debattörerna och tar upp ett aktuellt fall som rör en forskare med nyckelkompetens vid KTH. Foto: KTH/Maja Suslin/Scanpix

DEBATT. Vi kommer aldrig att kunna rekrytera toppforskare till Sverige om vi inte också välkomnar deras familjer. Låt därför KTH-forskaren Anatoly Belonoshkos svårt sjuka 82-åriga svärmor stanna i Sverige. Det kräver en lång rad professorer som undrar hur Jan Björklund tänkt sig att stjärnorna ska våga sig hit.

Enligt olika mätningar är det inte bara den svenska skolan som har problem att hävda sig internationellt. Också svensk forskning tycks ha samma problem, den tappar i internationell rankning.

Svensk forskning får alltså inte tillräcklig uppmärksamhet och genomslag utan passeras av andra länder. För att råda bot på detta skriver vår utbildningsminister Jan Björklund på DN debatt för ett år sedan ”Sverige måste handplocka utländska forskarstjärnor” och ”I dagens globaliserade värld är kunskap det allra viktigaste för vårt lands konkurrenskraft.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här