Opinion

Opinion

”Vi klarar att återvinna skrotade bilar”

REPLIK. I en debattartikel i Ny Teknik hävdas att materialet från bilar inte kan återvinnas i tillräckligt rena materialfraktioner och att dagens processer är omoderna. Vi hävdar det motsatta, skriver Kristofer Sundsgård, Stena Recycling.

Opinion

”Trump kan inte stoppa omställning”

DEBATT. USA:s nya president kan bara lägga ut snubbeltrådar för den globala klimatomställningen men inte hejda den, teknikskiftet är redan här, skriver Svante Axelsson, regeringens samordnare för ett fossilfritt Sverige.

Opinion

Musk draglok för energilagring

LEDARE. Elon Musk är på väg att förändra världens inställning på område efter område. När Tesla för några veckor sedan hamnade på andra plats i Ingenjörsbarometern 2016 var det ett tydligt tecken på att han kommit väldigt långt med elbilarna.

Opinion

”Tillit avgörande för ökad digitalisering”

DEBATT. Hur ska konsumenter kunna välja digitala tjänster som respekterar integriteten om de inte får veta vilken information som samlas in och av vem? Utan tillit förloras potentialen i den digitala ekonomin, skriver Stefan Larsson, Lunds universitet.

Opinion

”Ingenjörer ratar jobb på högskolan”

DEBATT. Ingenjörer väljer bort att arbeta på högskolan, vilket drabbar svensk forskning och i slutänden vårt välstånd. För att kunna konkurrera om de bästa forskarna behövs bättre arbetsvillkor, skriver Sveriges Ingenjörer.

Opinion

”Viktiga material går förlorade på skroten”

DEBATT. Dagens bilar släpper ut allt mindre koldioxid men innehåller alltmer avancerade material. Miljöbelastningen har flyttat från vägarna in i gruvor och skrotningsanläggningar, skriver Conrad Luttropp, Maskinkonstruktion, KTH.

Opinion

Ge drönarnas foton en egen lag

LEDARE. Domen mot drönarfotografering grundar sig i en lag som inte är anpassad efter tekniken. Ny Tekniks tf chefredaktör uppmanar politikerna att lösa problemet.