Opinion

Opinion

”Prioritera fossilfritt framför kärnkraft”

DEBATT. Vi i klimatrörelsen behöver ta ett steg tillbaka efter försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Hur hamnade vi i en situation där kolet fortsätter bolma i Tyskland, skriver Vide Karlsson, Mikael von Knorring och Elias Rosell.

Opinion

”Ni glömmer naturlagarna”

LÄSARBREV. Sol- och vindlobbyn summerar energimängder sett över hela året utan att diskutera om energin verkligen kan levereras när den behövs. Ovetenskapligt beställningsverk, anser Lars Wiegert.

Opinion

”Vi är inga skattesmitare”

DEBATT. Vi satsar på våra medarbetare för att få ett livskraftigt företag. Deras delägarskap ska ge motivation och lönsam tillväxt, det har aldrig varit frågan om någon skatteflykt, skriver Mats Rönnlund med adress till bland andra finansminister Magdalena Andersson.

Opinion

”Kärnkraften skapar handlingsutrymme”

DEBATT. Med energiöverenskommelsen på plats gäller det nu att konkretisera förslagen. Med kärnkraftverk i drift under hela sin livslängd skapas handlingsutrymme för en mer flexibel teknikutveckling, skriver projektgruppen Vägval el, IVA.

Opinion

”Styr om trafiken med Spotify som förebild”

DEBATT. Det pågår ett stort resursslöseri i Stockholmstrafiken och i hela den offentliga sektorn. Men metoder att lösa problemen finns hos framgångsrika it-företag, skriver Anders Gullberg, forskare KTH.

Opinion

”Ingenjörer riskgrupp för utmattning”

DEBATT. Många ingenjörer jobbar som konsulter i projekt ute hos kunden. Deras utsatta position i kombination med alltför snäva tidsramar, har gjort dem till en riskgrupp för utmattningssyndrom, skriver Jonas Jonsson, vd Iterio.

Opinion

”Effektgräns riskerar datacenters framtid”

DEBATT. När skattesubventionen för elintensiv industri nu även ska gälla datacenter, som samtidigt har en helt omotiverad effektgräns, riskerar små datacenter slås ut. Det skriver en rad entreprenörer från datacenterbranschen.