Opinion

Opinion

”Nu tar vi krafttag i digitaliseringsarbetet”

DEBATT. Istället för att införa robotskatt och hämma innovation ska vi göra allt vi kan för att ta till oss ny teknik och höja vår konkurrenskraft, skriver digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Opinion

”Vem tar ansvar när tekniken fattar besluten?”

DEBATT. Reflektion är nödvändig för att tekniken ska bidra till det goda samhället i stället för att människor och miljö används som labbråttor i olika samhälls- experiment, skriver Jessica Nihlén Fahlquist, Uppsala universitet.

Opinion

”Undvik digitala fallgropar i skolan”

DEBATT. Eleverna måste tränas i att hantera mobiltelefonen, smarta klockan och sin dator så de kan finna arbetsro. Hjärnans känsligaste processer störs av det ständiga digitala flödet, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund och författaren Tomas Dalström.

Opinion

”Hur ska vi räkna på de krävande elbilarna?”

LÄSARBREV. Elanvändningen i Sverige påverkar utsläppen av koldioxid på kontinenten. Därmed spelar det roll om elbilen är ”törstig” eller mer modest i elförbrukningen, skriver Stefan Yard, Lund.

Opinion

”Här ska Sverige bli världsledande”

LEDARE. Sverige ligger i topp på att skapa ett briljant ljus på Max IV, men övriga världen jobbar på att komma ikapp. Det skriver Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.