Övriga nyheter

Svårt att skapa fräscha fibrer av gamla trasor

Bomull är både en bristvara och en miljöbov. Men trots att insamlingen av textilier ökar så är nyttan begränsad – det saknas teknik för att tillverka fräscha fibrer av de uttjänta tygerna.

Publicerad

Efterfrågan på bomull ökar kraftigt i världen, och producenterna har svårt att få fram tillräckligt mycket bomullsfiber. De vita tussarna pekas dessutom ut som ett växande miljöproblem. De slukar vatten, kemikalier och åkermark som kunde ha använts till att odla mat i stället.

Intresset för att återvinna textilier har därför tagit fart på senare år, både i modeindustrin och bland politiker. På uppdrag av regeringen utreder Naturvårdsverket hur ett insamlingssystem för textilier skulle kunna se ut. Producentansvar, som redan införts i exempelvis elektronikbranschen, är en strategi som analyseras. Samtidigt har flera modekedjor redan börjat samla in kundernas avlagda plagg. Klädjätten H&M, som var först ut, startade för drygt två år sedan. Sedan dess har flera konkurrenter följt efter. Kapp Ahl, Lindex och Indiska är några exempel.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här