Övriga nyheter

Strategin är här – nu krävs verkstad

Det behöver bli verkstad för att regeringens nyindustrialiseringsstrategi ska lyckas. Då krävs satsningar som Automation Småland – där målet är att bli världsbäst på automation, skriver gästkrönikören. Foto: Troax
Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening, Sinf, och ordförande i tankesmedjan Automathink.

KRÖNIKA. När industrins tankesmedja Automathink presenterades hösten 2011 var belackarna många. Varför satsa på något som ändå är utdöende, och med ökad automation så försvinner jobben och därmed industrin ännu fortare.

 Det kändes verkligen inte som början på någon succé. Kanske var det heller inte annat att vänta när medier och ledande politiker basunerade ut att ”industrin tillhör det förgångna, nu är det tjänster som gäller”. En liten hejaklack fanns dock: fordonsbranschen och Gnosjöregionen. Inte så konstigt, det är två av svensk industris viktigaste framgångsfaktorer.

När näringsminister Mikael Damberg presenterade sin nyindustrialiseringsstrategi i slutet av ­januari 2016 pekade han på fyra utmaningar: ­digitalisering, hållbarhet, kompetens och inno­vationskraft. Han lyfte även fram fyra fokus­områden: Industri 4.0, Hållbar utveckling, ­Kunskapslyft industri och Testbädd Sverige.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här