Övriga nyheter

Staden klarar tre dagar utan ström

En timme med bil tar det att ta sig till Fujisawa SST från Tokyo. Den smarta staden har ett gemensamt kontrollrum där man bland annat kan övervaka och styra energiförsörjning, säkerhet med mera. I varje hus finns också en kontrollpanel som ger de boende full koll på alla smarta funktioner. Foto: Fujisawa SST
I pysselrummet i samlingslokalen finns laserskärare och 3d-skrivare. Foto: Ola Jacobsen
Fujisawa är fortfarande en byggarbetsplats, men det kryllar av barn med föräldrar på gatorna. Foto: Ola Jacobsen
Utanför varje hus står den kombinerade bränslecellen och varmvattenberedaren, ställverket och husbatteriet, som lagrar elen från solcellerna på taket. Foto: Ola Jacobsen

Solceller på varje tak, egen bränslecell och tre dagars batterilager i varje hus. En ny, smart stad i Fujisawa utanför Tokyo byggs för att stå emot framtida katastrofer som den i Fukushima.

Publicerad

Tv:n i barnrummet och de flesta av husets lampor slocknar. Det är strömavbrott i den nybyggda smarta staden Fujisawa utanför Tokyo. Men i det kombinerade köket och vardagsrummet rullar nyheterna på tv:n. Vissa lampor, kylskåpet och spisen har fortfarande ström. Det är husets styrsystem som har känt av strömavbrottet och slagit över i katastrofläge. Elen till de prioriterade apparaterna kommer från solcellerna på taket och kedjehusets eget batterilager. Lagret rymmer tillräckligt med energi för att klara tre dagar på den här driftmässiga sparlågan.

Sedan tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukushima för tre år sedan står hållbar och säker energiförsörjning högt på agendan i hela Japan. Från högsta politiska nivå till enskilda hushåll försöker man anpassa och förbereda sig för att inte drabbas lika hårt om en liknande katastrof skulle inträffa igen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här