Övriga nyheter

Snart premiär för bion med superljud

Detalj ur grafik om Imax-bio, se den stora versionen till höger. Grafik: Jonas Askergren
Så funkar Imax-bion, grafik: Jonas Askergren (Klicka på bilden för en större version).
Scen ur Bond-filmen Spectre som kan bli den första att visas när nya Imax-bion slår upp portarna. Foto: Sandra Stargardter

Snart slår Sveriges första Imax-biograf för spelfilmer upp portarna. Biografen är en av femton salonger i den nya filmstaden Scandinavia. "Vi kommer att ha världens bästa ljud- och rumsakustik", säger Måns Engquist, projektledare för filmstaden Scandinavia.

Publicerad

Granne med Friends Arena, i Solna utanför Stockholm, ligger den nya filmstaden Scandinavia. Just nu är man inne i byggprojektets intensiva slutfas. Den 12 november slår anläggningen upp dörrarna för allmänheten och på kvällen visas filmer på samtliga femton biosalonger. En av dem är en Imax-biograf. Här ska biobesökaren uppleva känslan av att vara omsluten av filmen. Bakom tricket ligger en 22 meter lång och 11 meter hög filmduk välvd filmduk.

Vilken den första filmen som premiärvisas på Imax-biografen är inte klart ännu. Men det ska vara en nyproducerad film. Den nya Bond-filmen Spectre som har världspremiär den 6 november kan vara ett alternativ, enligt Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här