Övriga nyheter

”Potentialen finns i vind- och biokraft”

MALMÖ 2013-05-15 Stillastående vindkraftverk i hård vind. Två fiskare på väg ut till sin båt i den hårda vinden vid Bunkeflostrand medan de 48 vindkraftverken på Lillgrund söder om Öresundsbron står stilla på onsdagen. Vindkraftverken på Lillgrund stoppades på söndagen av ett okänt fel. Vattenfalls presssekreterare Magnus Kryssare säger till lokala medier att felsökning pågår, men att stoppet förmodligen kommer att vara veckan ut. Så långa stopp är mycket ovanliga. Vindkraftparken vid Lillgrund är Sveriges största vindkraftpark till havs och levererar normalt 330 000 MWh, vilket motsvarar hushållsel till drygt 60000 hem. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / Kod 50090 Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

DEBATT. För femtio år sedan var det kanske ett klokt beslut att satsa på kärnkraft. Men inte i dag. Sveriges unika förhållanden för vind- och biokraft innebär en stor potential för framtiden, anser Matthias Rapp, Staffan Jacobsson, Ola Carlson och Henrik Malmberg.

Industriföreträdare och politiker framhäver ofta att nya kärnkraftverk bör byggas i Sverige för att klara industrins framtida elbehov och konkurrenskraft. Frågan man dock först bör ställa sig är om nybyggd kärnkraft är ekonomiskt konkurrenskraftig gentemot andra former av storskalig elproduktion och inte om man av olika skäl är för eller emot kärnkraft.

Nybyggnation av kärnkraft är inte den enda lösningen på framtidens storskaliga elförsörjning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här