Nordea: Då uppdaterar vi Swish

2016-09-22 11:23 Kalle Wiklund  
Foto: Jörgen Appelgren

Nordea backar efter avslöjandet om brister i deras Swish-system. Nu planerar att storbanken inom kort att skicka ut en uppdatering som gör att namnen på kunder med skyddad identitet inte längre visas i Swish-appen.

Tidigare i veckan kunde Ny Teknik berätta att brister i det system som Nordea använder för betaltjänsten Swish gör att banken riskerar att exponera känslig information om kunder som lever med skyddad identitet.

Läs mer: Swish kan röja hemliga telefonnummer

Kort efter att Ny Tekniks nyhet publicerats gick Nordea ut med att man planerar att uppdatera sitt system för att dölja namnen på personerna i den utsatta gruppen.

Vad fick er att omvärdera ert tidigare beslut?

– Jag skulle inte säga att vi omvärderat vårt beslut. Vi har tidigare sagt att vi håller på att analysera detta upplägg. Det är också viktigt att påpeka att det finns både för- och nackdelar för kunderna med ett upplägg där mottagarens namn inte syns. Vi har varit tydliga med hur tjänsten fungerar för användare med skyddad identitet, men det finns alltid en risk för missförstånd. Nu tar vi bort den risken, säger Anders Edlund, produktansvarig för Swish på Nordea, till Ny Teknik.

Läs mer: Nordea backar om Swish 

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är få av våra kunder som lever med skyddad identitet. Av dem vi har varit i kontakt med ser vissa inga problem att deras namn syns eftersom de bara använder tjänsten med anhöriga. Andra har hört av sig efter skriverierna och undrar varför vår lösning skiljer sig från vissa andra bankers.

Swedbank, som inte visar namnen på skyddade personer, hämtar den informationen från Spar, statens personregister. Varför har ni inte den kopplingen också?

– Nordeas system har redan i dag den kopplingen till Spar, dock har inte detta byggts in i Nordeas Swish-lösning. Vi har istället valt att alltid visa upp namnet på den som överföringen ska göras till, även om personen har skyddad identitet.

Vad låg bakom det beslutet?

– Vi ville att kunderna skulle kunna försäkra sig om att deras överföringar gick till rätt person.

Hur kommer ni att ändra ert system nu?

– Förenklat kommer förändringarna innebära att vi inte längre visar upp namnen i Swish på kunder som har skyddad identitet. Istället för namn kommer det visas Personuppgift skyddad.

När kommer dessa åtgärder vara på plats?

– Vi har inte satt en exakt tidsplan, men vi förväntar oss att åtgärderna ska vara på plats till senast i slutet av oktober, säger Anders Edlund.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt