Innovation

Dna-analys avslöjar bluff med heliga Birgitta

Skallarna i sitt skrin i Vadstena kloster. Foto: Hans Lundberg
Martina Nilsson och Marie Allen analyserar skallarna med en mitokondrie-dna baserad analysmetod. Foto: Hans Lundberg

I Vadstena klosterkyrka finns kraniet från Heliga Birgitta och hennes dotter. Det har alla trott – fram till idag. Nu visar dna-analys att det varken handlar om mor och dotter, och att bägge kranierna med stor sannolikhet är yngre än Birgitta.

Publicerad

Heliga Birgitta är det mest kända av alla svenska helgon. År 1999 utnämndes hon av påven till ett av Europas skyddshelgon. Enligt legenden har hon och hennes dotters kranier bevarats i ett relikskrin i Vadstena sedan år 1381. Studier på 1950-talet konstaterade att kranierna troligen kommer från två kvinnor i åldrarna 60 till 70 år respektive 50 till 55 år. Det är data som stämmer väl överens med åldrarna på Birgitta och hennes dotter.

Men nya känsliga dna-analyser har ställt antagandet på ända. På uppdrag av Vadstena församling har Marie Allen och hennes forskargrupp vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala undersökt de båda kranierna för att utreda äktheten och släktskapet. Resultatet visar att de personer som kranierna tillhört inte är släkt. Dessutom var dna från kranierna olika väl bevarat, något som pekar på en relativt stor skillnad i ålder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här