Populärteknik

Bildbeviset: Jo då, myggan har ett hjärta

Mygghjärta att begrunda. Malariamyggan Anopheles gambiae kan tyckas hjärtlös, men är det inte. Det visar förstapristagaren i Nikons elektronmikroskoptävling Jonas King. Vid Vanderbilt University i Tennesse, USA.
Det blommar i mineralen. En kristall av mineralet kakoxenit fotograferat vid förstorat 18 gånger i ett ljusmikroskop. Bilden är tagen av av Honorio Cocera-La Parra vid University of Valencia i Spanien.
I huvudet på en hundloppa. Ta en hundloppa (Ctenocephalides canis) och fotografera den 20 gånger I ett fluoroscensmikroskop så får du den här bilden. Fota: Duane Harland, AgResearch, på Nya Zeeland.
Sojasås i närbild. Hur kan sojasås tänkas se ut i närbild. Det ville Yanping Wang på Beijing Planetarium reda ut och tog den här bilden av kristalliserad sås.
Det bubblar i såphinnan. Förstorar man en hinna av såpa 150 gånger träder den här bilden fram. Det visar Gerd Guenther från Düsseldorf i Tyskland.

Malariamyggan har ett hjärta som inte liknar något annat. Det visar vinnaren i Nikons årliga fototävling Small world.

Publicerad

Konkurrensen var stenhård, bland utmanarna fanns mikroskopbilder på sojasås, bananstockar och ögats näthinna. Ny Teknik har bildspelet som visar några av dem.

Se de 120 bilderna på http://www.nikonsmallworld.com/detail/year/2010/25

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här