Övriga nyheter

Hans nanotrådar skapar ny industri

Han valde mellan att bli fysiker eller musiker. I dag tillhör Lars Samuelsson världseliten inom området nanotrådar, pyttesmå stavar som går att använda till att producera allt från ljusstarka lysdioder till supereffektiva solceller. Foto: Kristoffer Lindblad
På en yta motsvarande ett pyttelitet sandkorn ryms 100 000 lysdioder (nederst till höger). Tillverkade av galliumnitrid kan de alstra ljusstarkt blått eller grönt ljus. Foto: nmC

Ljusstarka lysdioder i nya färger. Supereffektiva solceller. Mjuka elektroder till hjärnan. Lundaprofessorn Lars Samuelson leder nanoforskning som dragit till sig en miljard i forskningsanslag. Och som hittills knoppat av fem bolag.

Publicerad

Lars Samuelson plockar ut sju böcker ur sin bokhylla. Samtliga handlar om hur årets Nobelpristagare i fysik lyckades uppfinna ljusstarka blå lysdioder av galliumnitrid. Den bedriften gjorde det möjligt att skapa energisnålt vitt led-ljus. Och öppnade dörren till en belysningsrevolution.

Lars Samuelsson är väl insatt i pristagarnas arbeten, han var gästprofessor i Japan på 1990-talet. Sedan dess har han byggt upp en svensk spetskompetens inom nanotrådar, en teknik som i dag sysselsätter 240 forskare vid Lunds universitet och som hittills knoppat av fem bolag.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här