Övriga nyheter

Hållbarhetsprofessorn: solel är den rätta vägen

Megawattparken ligger intill E18 mellan Västerås och Enköping. Foto: Jörgen Appelgren
Solkraften spelar en viktig roll för att ersätta fossila bränslen, enligt solforskaren Bengt Stridh (till höger). Här besöker han Sveriges största solcellspark Megawattparken tillsammans med Magnus Hellberg, vd för solkraftsgrossisten Kraftpojkarna, som byggt och äger parken. Foto: Jörgen Appelgren
Solceller omvandlar solens energi till elektrisk ström. (Klicka för större grafik) Källa: IEA-PVPS. Grafik: Jonas Askergren.
Björn Sandén

Solen står i dag för en bråkdel av världens totala elproduktion – en dryg procent. Men utbyggnaden går snabbt, och potentialen är tillräckligt stor för att ersätta såväl kärnkraft som fossila bränslen, hävdar en svensk professor.

Publicerad

– Det finns bara två tekniker som kan möjliggöra en värld där 10 miljarder människor använder lika mycket energi som vi i Sverige: solenergi och avancerad kärnkraft, säger Björn Sandén, nybliven professor i innovation och hållbarhet på Chalmers institution för energi och miljö.

Kärnkraften, anser han, är fel väg att gå, på grund av risken för olyckor och vapenspridning. Då återstår solenergin. Och den räcker gott och väl för att ersätta både dagens kärnkraft och fossila bränslen, enligt professorn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här