Övriga nyheter

Genombrottet: En superstark cellulosa-tråd

Miljövänliga och slitstarka tyger av cellulosa. Det kan bli resultatet om de nya superstarka trådarna processas och vävs till tyg. När tråden torkats i luft är den tunnare än ett mänskligt hårstrå. Foto: Jörgen Appelgren
Trådarna av cellulosa fiskas upp ur ett vattenbad. Foto: Jörgen Appelgren
KTH-forskarna Fredrik Lundell och Karl Håkansson i labbet där de skapar superstarka trådar av cellulosa. Ingredienserna är nanofibriller, vatten och salt. Foto: Jörgen Appelgren

Miljövänliga tyger, superstarka kompositer och silke. Forskare vid KTH har utvecklat en enkel och miljövänlig teknik att tillverka starka trådar av cellulosa.

Publicerad

Träden i våra skogar kan användas till långt mer än virke, papper och kartong. Det vet forskarna vid Wallenberg Wood Science Center på KTH. Med cellulosa som bas utvecklas här högteknologiska material. Till innovationerna hör superstarkt nanopapper, lika starkt som kevlar.

Nu rapporterar forskarna om ett nytt genombrott: en enkel och miljövänlig metod att tillverka tunna och starka cellulosatrådar. Trådarna kan bland annat användas för att sticka trikå eller väva tyger.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här