Övriga nyheter

Fuktdrabbade husägare vann mot försäkringsbolag

Personal vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har genom åren hunnit undersöka drygt 1 000 byggnader med enstegstätade putsfasader. Här är ett exempel på omfattande mögelpåväxt på träregelstommen och insidan av utegipsskivan. Vid tiden för undersökning var huset mindre än tio år gammalt. Fasaden bestod av puts på mineralull. Foto: SP / Anders Jansson

Husägare mötte nederlag i tingsrätten. Men seger i hovrätten. Nu slår Svea hovrätt fast att en mängd husägare har rätt till ersättning från bolaget Bostadsgaranti – för att byta ut en ifrågasatt fasadkonstruktion och åtgärda fukt- och mögelskador.

Tvisten har pågått i flera år. Ägare till 55 hus i Helsingborgsområdet har krävt ersättning genom sina respektive försäkringar för att byta ut enstegstätade fasader –  en typ som kan drabbas av fukt- och mögelproblem, skrev tingsrätten i domen. Då var försäkringsbolaget Bostadsgaranti den vinnande parten och en lång rad husägare skulle solidariskt ersätta bolagets rättegångskostnader på knappt 2,5 miljoner kronor.

Men domen från Svea hovrätt är glädjande läsning för husägarna i Helsingborg. En majoritet av husägarna har, enligt domstolen, rätt till ersättning från Bostadsgaranti för att byta ut konstruktionen och för att åtgärda fukt- och mögelskador – upp till det maxbelopp som följer respektive försäkring efter att det gjorts avdrag för självrisk. Ytterligare ett gäng fastighetsägare har rätt att få hälften av motsvarande ersättningsbelopp.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här