Miljö

Grön fond satsar på geotermisk energi

Önationer i Karibien, som S:t Kitts and Nevis, har ett stort beroende av importerade fossila bränslen. Anslag från Gröna Klimatfonden ska bidra till att länderna kan utvinna geotermisk energi. Foto: Gavin Hellier / Nature Picture Library / IBL

Gröna Klimatfonden har fått upp farten i sitt arbete att stödja energiprojekt och klimatanpassningar. Men USA-valet har skapat osäkerhet om den amerikanska delen av fonden – nära en tredjedel av pengarna.

Publicerad

I oktober beslutade Gröna Klimatfonden att garantera 80 miljoner dollar till att utvinna geotermisk energi i fem karibiska önationer. Öarna är i dag beroende av importerade fossila bränslen, samtidigt som det finns en outnyttjad resurs under markytan i form av geologisk aktivitet. Projektet väntas ge en minskning av koldioxidutsläpp med 9,4 miljoner ton.

Det karibiska energiskiftet är ett av de hittills 27 projekt som har fått stöd av Gröna klimatfonden. Initiativet till fonden togs på klimatmötet i Köpenhamn 2009, och för ett år sedan kom de första besluten om konkreta satsningar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här