Miljö

Forskare avlivar myten om chemtrails

Kondensstrimmor från flygplan – inte chemtrails... Foto: Alamy

Ett amerikanskt forskarlag har publicerat en studie av det annorlunda slaget. Resultatet: De vita kondensstrimmor som uppstår efter flygplan när de flyger över himlen är – inte – kemikalier som sprutas ut i syfte att hjärntvätta befolkningen.

Bakgrunden till studien är en internationell undersökning 2011 som visade att 17 procent av de tillfrågade helt eller delvis trodde att ett hemligt storskaligt atmosfäriskt besprutningsprogram pågår. Och på internet frodas konspirationsteorierna om syftet med det påstådda kemikalieutsläppet från flygplan: som att hjärntvätta medborgarna eller att kontrollera vädret, skriver Washington Post.

Sammanlagt 77 forskare – med inriktning på atmosfärisk kemi och geokemi och med expertkunskap om atmosfärisk utsättning av damm och föroreningar – fick i studien utvärdera om det finns belägg för konspirationsteorin. 76 av forskarna uppgav att de inte fann några belägg för detta alls. I de fåtal fall där belägg för kemikalier kunde hittas, fanns även andra faktorer som kunde förklara förekomsten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här