Miljö

Experten: Tveksamt om FMV följt lagstiftningen

Elin Rosén Foto: Konkurrensverket

Upphandlingsexperten Christina Möll är tveksam till om Försvarets materielverk har följt lagstiftningen i upphandlingen om miljökonsulttjänster.

Publicerad

De krav som ställs på anbudsgivare i en offentlig upphandling måste stå i rimlig proportion till det som upphandlas. Det är innebörden i lagstiftningens proportionalitetsprincip.

– Kraven måste också vara nödvändiga för att uppnå myndighetens behov, så att det inte går att nå med mindre ingripande krav, säger Elin Rosén, jurist på Konkurrensverket.

En myndighet får inte medvetet styra en upphandling mot en viss anbudsgivare bara för att myndigheten gillar just det företaget.

– Däremot får man, om kraven är lämpliga, ställa krav som råkar medföra att det bara finns en anbudsgivare. Det avgörande är vad myndigheten faktiskt behöver, säger Elin Rosén.

Läs mer:

Christina Möll, expert på Lagen om offentlig upphandling, tycker att upphandlingen hos Försvarets materielverk, FMV, låter märklig. Om myndigheten inte kan motivera kravet på sonic drilling och exkluderandet av undersökningar på kommunala brandövningsplatser anser hon att upphandlingen skulle kunna innebära brott mot lagstiftningens principer om proportionalitet och likabehandling.

Överprövning av FMV:s upphandling kan begäras inom tio dagar efter tilldelningsbeslutet.

– Vi har ganska många överprövningar i Sverige och många handlar om kravställningen, säger Elin Rosén.