Krönikor

Teknikjättarna har fortfarande järnkoll på Sverige

Kalle Wiklund är reporter på Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. På kort tid har Google och Microsoft förvärvat två unga svenska teknikbolag. Vår starka kompetens inom artifciell intelligens borgar för att vi snart kan se fler svenska uppköp, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Just nu är arbetet i full gång med att hitta Sveriges hetaste unga teknikbolag till den tionde upplagan av 33-listan. Folk undrar ibland om jag kan sia om vilken svensk startup som jag tror står på tur för nästa uppköp. Det är en ursvår fråga att svara på.

Vad vi vet är att svenska teknikbolag är stekheta. Under det senaste decenniet har det skett flera uppmärksammade uppköp av företag med rötterna i vårt avlånga land – däribland Skype, Mojang och King. Nu kan vi lägga till två nya namn på den listan: Umeåbaserade Limes Audio och Linköpingsföretaget Donya Labs. Bakom uppköpen står inga mindre än Google och Microsoft.

Bägge bolagen har tagit fram helt unika tekniska lösningar som har gett företagen global uppmärksamhet. Limes Audio, som var med på Ny Tekniks 33-lista 2013-2014, har skapat en patenterad ljudprogramvara och har knutit till sig flera stora samarbeten med kinesiska och europeiska bolag på kort tid. Nu kommer deras teknik att användas till att tvätta bort ekon, brus och burkigt ljud i Googles Skypeutmanare Hangouts, bland annat.

– Vi är väldigt exalterade över att bli en del av Google, säger Limes Audio-grundaren Fredric Lindström i en kommentar till Ny Teknik – och passar dessutom på att lyfta fram hur viktig 33-listan har varit för bolaget att hitta investerare och bli uppmärksammade i ett tidigt skede.

Donya Labs – nominerade till 33-listan 2013 – har å sin sida skapat programvaran Simplygon, som bland annat används för att komprimera avancerad 3d-grafik. Bland Donya Labs kunder märks flera stora spelbolag världen över, däribland Square Enix och Activision Blizzard. På tisdagen kom uppgiften att Donya Labs blir en del av Microsoft – vilket kan ses som en logisk utveckling med tanke på att den amerikanska jätten nyss gick ut med att 3d är en framtidsteknik som man planerar att satsa stort på.

Nyheterna om Limes Audio och Donya Labs ska inte ses som något annat är ett styrkebesked för Sverige: Det visar med all önskvärd tydlighet att den frodiga teknikmylla som gror ute i landet fortsätter att skjuta upp mycket livskraftiga skott.

Läs mer:

Större uppstartsbolag som Spotify, Izettle och Klarna lyfts av förklarliga skäl ofta fram, men de två senaste affärerna visar att innovation och unik teknik kan skapas i betydligt mindre bolag – som dessutom fortfarande har sin huvudbas i andra delar än Stockholm.

Artificiell intelligens och maskininlärning är en stark trend inom den globala tekniksfären. När Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag i november presenterade sin årliga rapport om läget i den europeiska startup-branschen, pekades Sveriges ut som ett av länderna med ett rejält försprång när det gäller ”deep tech”-kompetens, dit framtidsteknologier som virtuell verklighet och maskininlärning räknas.

Läs mer:

Att Sverige har toppkompetens – och flera högintressanta nystartsbolag – inom dessa områden gör att övriga teknikvärlden kommer att fortsätta hålls ögonen på oss, var så säkra.

Så, vilken blir nästa svenska startup som är med och förändrar teknikvärlden? Jag är övertygad om att det inte att dröja länge innan vi får svaret på det.

Gilla Ny Teknik på Facebook