Karriär

173 ingenjörer vill ta makten

Ny Teknik har listat alla som angett ingenjör i någon form som titel på årets valsedlar. Se hela listan i spalten till höger nedan.
Ny Teknik har gått igenom valsedlarna för riksdagspartierna i samtliga distrikt. Vi har listat alla som angett ingenjör i någon form som titel. Även titlarna teknisk licentiat och teknisk doktor har räknats som ingenjör. Partierna har också getts möjlighet att komplettera listan. Klicka på bilden för att se större version.
Tobias Krantz Foto: Pawel Flato

En man på drygt 50 år som tillhör ett alliansparti. Det är den typiska ingenjörskandidaten till riksdagsvalet om knappt tre veckor. Ny Teknik har listan på ingenjörerna som vill bestämma över Sverige.

Publicerad

<p>Totalt ställer 173 personer som titulerar sig ingenjör i någon form upp i riksdagsvalet. Det visar Ny Tekniks genomgång av riksdagspartiernas kandidater.</p> <p>Flest ingenjörer finns hos alliansen. Av alla ingenjörskandidaterna tillhör 76 procent ett alliansparti. Allra flest sympatiserar med Folkpartiet. Där finns var fjärde ingenjör på listan. Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz anser att det finns flera skäl till att ingenjörer lockas av Folkpartiet. </p> <p>- Vi har en stark profil inom forskning, utbildning och kunskap. Vi är också ett teknikoptimistiskt och framstegsoptimistiskt parti. Till exempel är vi väldigt positiva till kärnkraft, elbilar och höghastighetståg, säger han och tillägger att han gärna skulle se ännu fler ingenjörer och naturvetare i politiken.</p> <p>- I dag är det förhållandevis fler humanister och samhällsvetare, säger Tobias Krantz.</p> <p>Efter Folkpartiet finns flest ingenjörer hos Centern och Moderaterna.</p> <p>Inom det rödgröna blocket är det däremot glesare mellan ingenjörerna på valsedlarna. Hos Vänsterpartiet finns åtta kandidater som titulerar sig ingenjör. Bland Socialdemokraternas kandidater är det bara fem. I stället är det Miljöpartiet som sticker ut som det rödgröna parti som har flest ingenjörer på listan - 28 stycken.</p> <p>- Jag tror att vi har en hemläxa att göra med att föra samtal med ingenjörer och att visa uppskattning för vad ingenjörer gör för samhället. Det finns mycket i vår politik som talar för ingenjörer, men som vi kanske har varit dåliga på att lyfta fram, säger Luciano Astudillo, civilingenjör och socialdemokratisk riksdagsman.</p> <p>Totalt utgör ingenjörerna tre procent av de drygt 5 000 som ställer upp i riksdagsvalet för de sju regeringspartierna.</p> <p>- Med tre procent är ingenjörerna nog hyfsat väl representerade. Det finns andra yrkesgrupper som ligger sämre till, kommenterar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och ständig valexpert i SVT.</p> <p>Men frågan är hur många som i slutändan väljs in i riksdagen. Bara tre av ingenjörerna står som förstanamn på valsedeln i sitt distrikt. Ytterligare 20 finns på någon av platserna två till fem. </p>

Mer om kandidaterna på tidningen Ny Tekniks nätupplaga:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här