Innovation

Zika-viruset binds till fosterskador

1040 fall av fosterskador med misstänkt koppling till zika-viruset rapporterats in till Världshälsoorganisationen. Foto: TT

En finsk studie bekräftar sambandet mellan zika-viruset och hjärnskador hos foster. Åtta mutationer jämfört med tidigare varianter av viruset kan ligga bakom.

Publicerad

Hittills har 1040 fall av fosterskador med misstänkt koppling till zika-viruset rapporterats in till Världshälsoorganisationen WHO. Flertalet av dem handlar om barn som har fötts med onaturligt små huvuden, så kallad microcefali. Fram till nu har kopplingen till viruset inte varit vetenskapligt fastställd, men i går gick WHO ut med uppgiften om att det råder konsensus i forskarvärlden om orsakssambandet.

Dagen innan hade en studie, ledd av Olli Vapalathi vid Helsingfors universitet, publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. I centrum för studien är en 33-årig finsk kvinna som i november 2015 reste runt i Mexiko, Guatemala och Belize. Hon var då gravid i vecka 11. När hon och hennes man kom till Washington blev de bägge sjuka i det som de då trodde var en mild influensa.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här