Innovation

Tillbaka efter ett år på ”Mars”

Forskarna återvänder till livet utanför. Foto: University of Hawaii via AP

Efter att sex forskare simulerat att de levt på Mars i ett år, har de nu återvänt till ”jorden”, skriver BBC.

Publicerad

Utan frisk luft, färsk mat eller privatliv har de levt i en halvdom på Hawaii, där de bedrivit det Nasa-finansierade projektet. Tanken är att det ska ge en större förståelse för hur människor påverkas av den isolering som det skulle innebära för de första människorna på den röda planeten.

”Forskarna ser fram emot att få bada i havet och äta färska matvaror och andra livsmedel som inte fanns i domen”, säger Kim Binsted vid universitetet i Hawaii, i ett uttalande.

De som genomförde projektet är en fransk astro-biolog, en tysk fysiker och fyra amerikaner en pilot, en arkitekt, en journalist och en jordforskare. Samtidigt som de ägnat sig åt olika projekt, bland annat odlat grönsaker och framställt vatten, har de fått kämpa för att hålla sams och hushålla med de begränsade resurserna som de haft tillgång till.

Experter uppskattar att det för människor skulle ta mellan ett och tre år att genomföra ett uppdrag till den röda planeten. Projektet som bedrivs av universitetet i Hawaii är det näst längsta i sitt slag som genomförts. Tidigare har Ryssland genomfört liknande forskning i 520 dagar.