Innovation

Sverige fastnade tack vare åsnan

Hållbar succé. Skomakaren Axel Karlson laborerade på 1920-talet fram sitt starka snabbtorkande klister. Snåla limmare kan koka sitt eget lim. Det är bara att röra ut 0,5 dl vetemjöl i 0,25 dl vatten. Foto: Jörgen Appelgren
En klister-trilogi (klicka för större bild).

Världens första syntetiska universallim är starkt, genomskinligt och snabbtorkande. Men det var åsnan Peppo som fixade tidernas pr-kupp åt Karlsons Universalklister.

Publicerad

<p>Historien bakom en av Sveriges största reklamsuccéer börjar med den missnöjde skomakaren Axel Karlson i Örebro. Han retade sig på att skosulorna lossnade och började laborera. </p> <p>I början av 1920-talet använde limtillverkarna fortfarande ben, fiskrester och liknande råvaror för att få till den eftertraktade klibbigheten. Axel Karlson smälte i stället ner filmrester från Svensk Filmindustri med aceton. Resultatet blev Karlsons klister, ett syntetiskt universalklister, som stod pall för slitage, fukt och kyla. </p> <p>Innovationen fick sitt verkliga genomslag tack vare pr-geniet Olow Klärre, som bedrev gerillamarknadsföring långt innan termen var påtänkt. Herr Klärre lade sig helt sonika i bakhåll för vaktparaden en dag, när SF filmade marschen mot slottet i Stockholm. </p> <p>Sedan hoppade han fram och tog täten tillsammans med åsnan Peppo, som bar ett reklamplakat. Journalfilmen visades på biografer runt om i landet och spred en slogan som fortfarande är välkänd: Alla använder Karlsons klister utom jag, för jag är en åsna. </p> <p>Nu ökade försäljningen snabbt och klistret blev med tiden ett av de mest sålda i Norden. </p> <p>Det fanns ingen hejd på universalklistrets makalösa förmåga. I alla fall om man ska tro företagets vittnesmål från nöjda användare, som inte tvekar att laga spruckna ägg eller stoppa blödningar med produkten. Här är ytterligare några exempel:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här