Innovation

Smart litiumjonbatteri klarar sträng kyla

Ström genom en mikrometertunn nickelfolie får värmen att stiga i batteriets inre. En sensor känner av temperaturen och styr omkopplaren som kopplar på och av sidoströmmen. Grafik: Xiao-Guang Yang and Chao-Yang Wang

Ett litiumjonbatteri som värmer upp sig själv när temperaturen sjunker under nollstrecket, men stänger av funktionen så snart batteriet blir varmt. Batteriforskare i USA presenterar en ny lösning på problemet med batterier och stark kyla.

Publicerad

Laddningsbara litiumjonbatterier finns i allt från mobiler och datorer till elbilar och drönare. Men de gillar inte kyla. Handlar det om tiotals minusgrader laddar batteriet snabbt ur och mobilen lägger av. Ägare av elbilar uppges kunna få räckviddsångest eftersom körsträckan kan minska med hela 40 procent vid riktigt kallt väder.

Forskare vid amerikanska Pen State University presenterar nu ett nytt sätt att lösa problemet. Men hjälp av en 50 mikrometer tunn folie av nickel, kopplad till minuspolen, har de ändrat batteriets inre struktur så att en del av strömmen leds in i folien när temperaturen sjunker under nollstrecket.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här