Robotfluga kan få jobb som spion

2007-10-23 14:05 Ulla Karlsson-Ottosson  
Väger bara 60 milligram

En mekanisk fluga på väggen som avlyssnar hemliga samtal, eller flyger ut och letar giftliga kemikalier på gammal industrimark. Den 60 milligram lätta robotfluga som utvecklas vid Harvard university kan få många tillämpningar.


På Harvardlabbet för mikrorobotar testar just en mekanisk fluga sina vingar. Med tre centimeter mellan vingspetsarna surrar den fram längs en styrlina. De yttre likheterna med verklighetens tvåvingade insekter är uppenbar, till och med viktklassen är densamma. Den lilla robotflugan väger bara 60 milligram. Det är mindre än en husfluga.

Bakom genombrottet ligger Robert Wood vid Harvard som får forskningen betald av det amerikanska försvaret. De önskar sig en insektsliknande robot som obemärkt ska kunna spionera över fiendeland eller avlyssna hemliga samtal.

För att tillverka de små och lätta delarna utvecklade Robert Woods och kollegor vid Berkeley en egen metod, där de med hjälp av laser skär ut mikrometertunna mönster i kolfibermaterial och polymerer.

Robert Wood är inte den förste att bygga robotar som efterliknar insekter, men han är den förste som lyckats göra den så liten och fått den att flyga med samma teknik som en fluga.

- När jag först fick den att flyga hoppade den bokstavlig talat upp och ner i labbet, säger han till technologyreview.com.

I väntan på en fjärrkontroll flyger nu den mekaniska flugan längs en styrlina. Dessutom måste roboten utrustas med en pytteliten energikälla. Nedskalade litiumjonbatterier räcker bara till fem minuters flygning.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS