Innovation

Resistenta bakterier funna i t-banan

Forskaren Klas Udekwu från Stockholms universitet har undersökt Stockholms tunnelbanestationer i jakt efter bakterier. Foto: Marcus Ericsson / TT
Ett syfte är att se vilka material som särskilt drar till sig bakterier och därmed kunna förebygga bakteriespridning vid nya stationer som byggs. Foto: Marcus Ericsson / TT

Resistenta bakterier har hittats vid flera av Stockholms tunnelbanestationer. Bakterierna kan innebära en risk för personer med nedsatt immunförsvar som använder antibiotika, enligt forskare Klas Udekwo.

Sedan i våras har forskare undersökt Stockholms tunnelbanestationer i jakt efter bakterier. Ett syfte är att se vilka material som särskilt drar till sig bakterier och på sikt också kunna förebygga bakteriespridning vid nya stationer som byggs.

Genom att gnugga med nylontops på allt från handtag på rulltrappor till ledstänger har forskarna nu samlat in de första resultaten. Det visar sig att resistenta bakterier finns vid över hälften av de 20-tal tunnelbanestationer i Stockholm som har undersökts.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här