Innovation

Plåstret som övervakar din hälsa

Ett nytt sensorplåster övervakar hälsa och skickar det vidare trådlöst. Plåstret är flexibelt och innehåller komponenter som vem som helst kan få tag i.

Publicerad

Det nya sensorplåstret är utvecklat av ingenjörer vid Illinois och Northwestern university i USA. Plåstret sätts på armen likt en gnugg-tatuering och är byggt för att kunna följa huden när personen rör på sig. Sensorn skickar mätdata till en mobiltelefon som den är uppkopplad mot. Enligt forskarna som konstruerat tekniken kan det innebära en revolution för att utföra EEG och EKG i vardagen.

- Vi har designat produkten för att övervaka människors hälsa 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, utan att påverka de dagliga aktiviteterna. Den är mjuk som huden och följer med i rörelserna samtidigt som den kan ha igång flera övervakningsfunktioner samtidigt. Det viktiga är att den får energi trådlöst från en fristående kraftkälla och att den kan skicka data av hög kvalité direkt in i datorn, i realtid, säger Yonggand Huang, professor vid Northwestern University.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här