Innovation

Pastörisering effektivare med mikrovågor

Utveckling av pastörisering med mikrovågor vid Fraunhofer IGB. Foto: Fraunhofer IGB

Mikrovågor förlänger hållbarheten i livsmedel vid pastörisering upp till fyra gånger effektivare än med konventionella metoder visar ett långtidsförsök.

Publicerad

Vid pastörisering av mer tjockflytande livsmedel som yoghurt, kvarg eller puréer flyter livsmedlen långsammare genom de plattvärmeväxlare som ofta används än när vanlig mjölk pastöriseras. Resultatet blir att bottenfällningar lätt bildas. Dessa måste allt som oftast rensas bort ur anläggningen, med produktionsstopp som följd.

Vid Fraunhoferinstitutet IGB i Stuttgart har man tillsammans med mejerier långtidstestat att värma upp produkterna med hjälp av mikrovågor, som har fördelen att de värmer produkten mer likformigt än med plattvärmeväxlare. Den kortare uppvärmningstiden ger också mindre risk för vidbränning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här