Innovation

Osynliga märket som avslöjar butikstjuven

Ett hundratal guldbutiker och pantbanker i Sverige har ett rånskydd som sprejar en osynlig märkvätska över gärningsmän. Bilden är från ett rån­försök som misslyckades i Stockholm i höstas. Foto: Johan Nilsson / TT
Klicka på bilden för en större version. Foto: Grafik: Jonas Askergren

Osynlig märk-dna slår igenom på bred front som vapen mot tjuvar. Tekniken skyddar såväl guldsmedsbutiker och pantbanker som kyrktak och elkablar. Nästa steg är bostäder.

Publicerad

Upp till 2 000 hushåll i Stockholm testar en ny typ av inbrottsskydd: märk-dna. Varje hem får en unik märkvätska som penslas på stödbegärliga föremål. Märkningen varken syns eller luktar. Men när polisen lyser med en uv-lampa på misstänkt stöldgods syns en fluorescerande färg. Tjuvarna kan inte tvätta bort spåren, inte ens med starka lösningsmedel.

Att skydda bostäder med metoden är nytt i Sverige. Men tekniken används även på andra områden och får allt större spridning. Anders Burén, chef för spaningsroteln vid Citypolisen i Stockholm, har lett arbetet med att introducera märk-dna i Sverige. Han tycker att metoden, som använts i Storbritannien i mer än tio år, har fått sitt genombrott även här. Fördelarna är flera.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här